вівторок, 1 жовтня 2013 р.

Ярмарок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: рухаємось вперед»

24-25 вересня 2013 року  у місті Київ відкрився третій щорічний загальнонаціональний ярмарок бібліотечних інновацій  «Сучасна бібліотека: рухаємось вперед». Ярмарок проводився в рамках програми «Бібліоміст» спільно з Міністерством культури та Українською бібліотечною асоціацією. Захід відбувся за участі Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, для якого бібліотечний форум став однією з перших публічних зустрічей з представниками культури. У ньому взяли участь близько 500 учасників з усіх куточків України в тому числі і делегація з Львівщини. Сокальський район на ярмарку представляла завідувач бібліотекою-філією села Забужжя Світлана Коляда та волонтер бібліотеки Оля.
Протягом двох днів бібліотекарі ділилися  досвідом надання нових послуг та використання сучасних технологій, навчалися  тому, як налагодити партнерські відносини із владою та бізнесом, дізнавалися про форми співпраці з медіа і громадою. Програма заходу включала презентацію бібліотечних інновацій, тематичні секції, ток-шоу про розвиток  бібліотечної галузі за участю гостей з країн Європейського Союзу та Америки, майстер-класи, виступи експертів, фестиваль бібліотечного відео.

Під час форуму було презентовано видання "Бібліотечна кухня" - книгу, що містить "рецепти успіху" бібліотек з усієї України. Міністр Культури Леонід Новохатько звернув особливу увагу на презентацію книги «Бібліотечна кухня. 32 рецепти від успішних сучасних бібліотек»: «Це цікава і  унікальна книга, в ній зібрано всі ініціативи і успішно реалізовані проекти бібліотек у різних куточках України. Адже у 21-му столітті друкованій книзі роблять виклик новітні технології. І от сьогодні тут зібрались бібліотекарі з усієї України, щоб знайти і дати відповідь цифровій ері. А ця книга допоможе знайти нові форми роботи для того аби зацікавити і стати успішними. Примірники таких практичних «рецептів» отримає кожна бібліотека». Приємно відзначити, що у якості прикладу він відзначив успішну історію «Духовний двигун»  про співпрацю з церквою бібліотеки-філії села Забужжя і сказав: «Я переконаний, що всі бібліотекарі повинні бути духовним двигуном України. І ця думка зводиться до одного слова - ініціатива. І проголосивши це слово, нам залишається впроваджувати його у життя». Також, Міністр запевнив що Міністерство культури, Уряд не залишать українські бібліотеки поза увагою і надалі надаватиме підтримку.

Сучасна бібліотека вже вийшла за межі «статутної діяльності», чи то пункту видачі книг. Майже дві тисячі бібліотек у різних куточках України перетворились на центри комунікацій, інтелектуального і соціального розвитку завдяки ініціативі своїх працівників і підтримці міжнародних організацій. Бібліотеки Сокальщини також змінюються і працюють з громадою та для громади.











Немає коментарів:

Дописати коментар