понеділок, 10 листопада 2014 р.

Рідному селу - сучасна бібліотека

   1 липня 2014 року на Львівщині стартували громадські слухання «Рідному місту/селу – сучасні бібліотеки», які є найефективнішою формою діалогу бібліотеки з громадою. Ініціатором громадських слухань «Рідному місту/селу – сучасні бібліотеки» на Львівщині у 2014 році є Львівська обласна універсальна наукова бібліотека і Львівське регіональне відділення УБА «Галичина». Громадські слухання присвячуються загальним проблемам розвитку публічних бібліотек регіону.
    Важливим імпульсом у реалізації цієї публічної форми спілкування з громадою стали слова Міністра культури України Євгена Нищука, сказані в одному з інтерв’ю: «…Нам зараз треба дати імпульс і життя бібліотекам, бо більшість із них у важкому стані…Треба піднімати бібліотеки…У нас є ідея зробити їх не просто центрами дозвілля, а виховання». 
Метою громадських слухань є надання членам територіальних громад Львівщини (міст, сіл, селищ) інформації про роботу публічних бібліотек регіону, їхнє бачення перспектив розвитку, а також створення умов для ведення діалогу «бібліотека – громада» щодо проблем життєдіяльності публічних бібліотек, ініціювання та підготовки рішень і звернення з ними до органів влади.
   7 листопада бібліотеки сіл Забужжя, Опільсько, Бояничі зібрали на громадські слухання небайдужих громадян, та працівників  Опільської сільської ради. Під час проведення заходу було відзначено, що бібліотека займає важливе місце у житті громади. Виступаючі відзначили високу професійність бібліотекарів та наводили конкретні приклади сумлінної праці працівників установ. Відзначено також те, що протягом останніх років бібліотекарі сприяли додатковому залученню коштів до бюджету сільської ради. Також присутні обговорили низку проблем, які є у кожній з бібліотек.