четвер, 13 березня 2014 р.

200 років від дня народження Тараса Шевченка.

)

неділю, 9 березня 2014 р.

Україну Він вивів з неволі

Сокальщина розпочала святкування 200 річниці з дня народження Т.Г.Шевченка . Минулої неділі відбувся літературно-музичний вечір «Україну Він вивів з неволі» у народному домі села Забужжя. 
Цьогоріч відзначення величного ювілею Кобзаря проходило у особливий спосіб. Працівники народного дому та бібліотеки підготували та провели свято, враховуючи останні події в країні.Перед початком концерту жителям села було показано фільм про життя та творчість великого українського генія. Ведучі вечора Оля Коляда та Олеся Врубель старались максимально передати красу Шевченкового слова та особливу актуальність та пророчість його творів сьогодні.
Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприймання, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять. Отже, Шевченко в нас більше ніж великий поет — він національний пророк і мученик, розіп’ятий і воскреслий. Нині, коли Україна стала місцем найжорстокіших експериментів віку, Шевченкове сонце зазирає нам у вічі так, як ще ніколи.
Хор народного дому під керуванням Володимира Мисютивиконав «Заповіт», який люди слухали стоячи. Прозвучали і інші твори видатного українця. Бурхливими оплесками нагородили люди майстерне виконання твору «Не тополю високую» у виконанні Оксани Шпатух.Особливу красу пісні «Така її доля» Шевченка вміло підкреслила Руслана Антонюк. Уривок з поеми «Кавказ» прочитала Оксана Кобринець. Останнім часом рядки цього вірша облетіли цілий світ – його на Майдані читав Сергій Нігоян, боєць тепер вже Небесної Сотні. Шевченко любив Україну, любив до болю. І хотів бачити її вільною землею вільних людей. Любов до України була основним мотивом виступу Василя Галухи. Також забужани оплесками зустрічали юних артистів –Юлю Бабій, Дарину Шпатух, Надію Криштоф.Своїм співом вразили глядачів у залі квартет священиків "Благословення". Особливими учасниками концерту були вихованці дитячого садочку «Малятко»та їх вихователі.Геніальний поет цілком справедливо посідає перше місце серед ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ, був і залишається духовним батьком нашого народу. Особливо актуальне його слово саме зараз. Це підкреслила Руслана Антонюк, звертаючись до односельчан. Вона також прочитала «Осії» гл. 14 (Подражаніє) Тараса Шевченка. «Мій любий краю неповинний!За що тебе Господь кара?»-ось рядки з вірша.Особливою стала пісня «Єднаймося, люба родино» . Вона саме на часі сьогодні, коли ворожі сили пробують роз’єднати Україну, коли гинуть кращі її сини. Учасники вечора вшанували хвилиною мовчання Небесну Сотню. На завершення всі разом заспівали «Боже вислухай благання».До людей звернулись сільський голова Андрій Дмитрів, депутат до районної ради Євген Матвіїв. Від громади організаторам та учасникам заходу подякувала Анастасія Воробець.Коли зима повертає на весну, приходять до нас березневі Шевченківські дні. І знову стукають у наші серця Тарасові слова: "Я так її, я так її люблю…". І знаходять вони відгук у мільйонах українських сердець, будять ясні думки й породжують міць рук кожного. А разом вони є силою народною, здатною перетворити Україну на сучасну, демократичну, справедливу і, зрештою, будемо сподіватись – процвітаючу державу.